Grafična priprava za tisk

Za potrebe lastne promocije, je včasih potrebno biti viden. Ali pa neviden, kot boste lahko opazili na spodnji fotografiji. Šalo na stran… tisk na oblačila (majice, kape, ipd.) je potrebno ustrezno tehnično in konceptualno pripraviti. Za lastne potrebe sem izdelal grafiko, ki se je natisnila na promocijsko kapo z vojaškim vzorcem na šiltu. V kolikor tudi vi potrebujete inovativno grafiko, ki ni ravno del vaše centralne grafične podobe, se lahko dogovorimo za sodelovanje. Kognitiva kreativa je tu za vas.

Reklama za NEOSERV

Za podjetje NEOSERV sem posnel reklamo oz. tako imenovano video pohvalo. V njej sem nastopil tudi kot igralec, kar je bil zagotovo najtežji del režije in produkcije.

Storitve podjetja NEOSERV vključujejo registracijo domen, spletno gostovanje, reseller gostovanje, TURBO gostovanje in izdelavo spletnih strani z NEOSERV STUDIO.

Ker sem tudi sam prestopil k temu ponudniku za spletno gostovanje, sem ta prestop vključil v scenarij. Glede na to da gre za tehnološko podjetje povezano z računalništvom, sem najprej posnel fotografijo notranjosti računalnika, ki je sedaj center dogajanja celotne reklame. Sceno sem razdelil na polovico (počasni in hitri ponudnik), kjer izvedem “prestop”. Tako kot v reklami za vpis na STŠ ŠC Kranj, je bila tudi ta reklama primarno namenjena Facebooku. Ker mora objava takoj nagovoriti publiko, v uvod nisem vključil uvodne špice. Na koncu se nahaja zaključna špica, ki je skupna večini video posnetkov oz. video pohval podjetja NEOSERV, ki so jih objavili v preteklosti.

Digitalizacija diapozitivov in negativov

Pred razvojem digitalne fotografije je bila v uporabi analogna fotografija. Takrat se je slikalo na film. To se sicer počne še danes, ampak v precej manjšem obsegu. Včasih so veliko nepozabnih spominov zabeležili na takšen način, slike pa vložili v albume ali pa v okvirčke za predvajanje z dia projektorjem. Tisti najbolj vestni, so skrbno shranili tudi film, iz katerega se je slike ravilo. Danes marsikdo želi zabeležene trenutke v digitalni obliki za lastno uporabo ali pa za deljenje na sodobnih komunikacijskih kanalih. Moderna tehnika nam seveda omogoča tudi skeniranje oz. digitalizacijo takšnih spominov.

negativ in diapozitiv

Digitalizacija se izvede s posebnim skenerjem namenjenim pretvorbi iz analogne v digitalno obliko. Za najboljše rezultate je po opravljenem skeniranju priporočljivo narediti še obdelavo slik z programom, kjer fotografijam popravimo svetlobo, sence, kontrast in podobno. Primer digitalizirane slike iz diapozitiva si lahko ogledate na spodnjem primeru.

digitalizacija fotografij
digitalizirana fotografija

V kolikor si tudi vi želite digitalizirati vaše dragocene trenutke ujete na film nas pokličite ali nam pišite. Za vas lahko opravimo skeniranje negativov ali diapozitivov, da jih boste lahko občudovali na računalniku oz. pametnih napravah, ali pa delili na socialnih omrežjih.

Zakaj obožujem fotografijo

Dolgo časa sem razmišljal, kako naj ubesedim svojo strast do fotografije. Akademski pristop me je vodil do raziskovanja zapisov, ki so jih o tej temi zabeležili ali izrekli spoštovanja vredni posamezniki. Nekaj meni najljubših objavljam v spodnjih vrsticah:

Photography, as a powerful medium of expression and communications, offers an infinite variety of perception, interpretation and execution.
 – Ansel Adams

The best thing about a picture is that it never changes, even when the people in it do.
– Andy Warhol

What I like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.
– Karl Lagerfeld

Na koncu sem nekako sklenil, da zapišem tudi svojo različico:

Skozi fotoaparat iščem povezavo med objektivno stvarnostjo in subjektivno kreativnostjo umetniškega izražanja.

Še kratka razlaga, zakaj se mi je ravno takšna “definicija” zdela najbolj ustrezna…

Fotografija zabeleži trenutek v času in prostoru. Predvsem v digitalni fotografiji pa lahko vplivamo na resničnost zajetega trenutka z računalniško manipulacijo.

Reklama za vpis na STŠ ŠC Kranj

Z ravnateljem Srednje tehniške šole ŠC Kranj sva posnela reklamo pred vpisom v srednje šole. Gospod Aljaž Rogelj je bil dovzeten za mojo idejo, da ga prikaževa kot hologram, kar naj bi bilo zanimivo za bodoče srednješolce, ki se odločajo za poklice prihodnosti iz področij računalništva, elektrotehnike in mehanike. Glede na to da je bila reklama namenjena Facebooku, nisem vključil uvodne špice, saj mora objava takoj nagovoriti publiko. Prav tako je bilo oglas potrebno posneti in zmontirati zelo hitro, zato sem za ozadja uporabil že posnete fotografije. Vabljeni k ogledu in vpisu 🙂

Nagrada za fotografijo okrašenega Kranja

Praznično okrašeno mesto Kranj je v Prešernem času pripravilo foto nagradno igro. Fotografsko ovekovečene praznične spomine okrašenega mesta, so zbirali na socialnih omrežjih z navedbo #KRpozdrav in #visitkranj.

Tudi sam sem se neko popoldne odpravil v mesto, da bi doživel vsaj malo prazničnega vzdušja v tem koronskem letu. Priznati moram, da me je utrip mesta pozitivno presenetil.

Seveda sem s seboj vzel tudi fotoaparat in komaj čakal tistih nekaj minut med dnevom in mrakom, ki jim v fotografiji pravimo “blue hour”. Kot motiv sem tokrat izbral mestni vodnjak, ki je bil okrašen in osvetljen v stilu novoletne jelke.

Moja fotografija je bila objavljena tako na Instagram profilu Mestne občine Kranj, kot tudi na njihovi spletni strani med Top 10 decemberskimi objavami. Seveda sem prejel tudi nagrado.

To pa ni prva nagrada, ki sem jo prejel iz njihove strani. Že v letu 2018 sem objavil sliko razsvetljenega vodovodnega stolpa, kjer sem se dodatno poigral z dolgim časom osvetlitve. Na ta način sem ustvaril svetlobne sledi mimo vozečih vozil, ki fotografiji dodajo dodatno umetniško razsežnost.

Prešernov dan

Danes, 8. februarja, je slovenski kulturni praznik. Čeprav so se okoliščine močno spremenile in vplivajo na naše dojemanje sveta, kultura in umetnost ostajata, presegata nesmisel sveta in mu na ta način kljubujeta.

Tokrat smo se na Šolskem centru Kranj odločili, da ob slovenskem kulturnem prazniku izvedemo recital sodobne slovenske poezije, ki ga bomo posneli in na daljavo predvajali dijakom in učiteljem. Sam sem dobil priložnost, da prevzamem režijo tega filma, za katerega sem dobil odličen scenarij.

Naj bo tudi delček vašega ponedeljka, 8. februarja, obarvan kulturno.

Včasih tudi kaj napišem

Z novinarstvom sem se prvič srečal že kot študent. Za časopis študentov Gorenjske z imenom “OrganonFakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru, sem na začetku napisal nekaj člankov v povezavi s glasbo, kmalu pa sem postal tudi član uredniškega odbora in urednik glasbenega področja. Večinoma sem pisal intervjuje z bolj ali manj znanimi slovenskimi glasbeniki. Z zaključkom študija, se je moja novinarska pot končala, ni pa se končalo tudi pisanje. Začel sem pisati strokovne članke predvsem iz področja računalništva in informatike v povezavi z vzgojo in izobraževanjem, ki so bili predstavljeni in objavljeni tako na nacionalnih, kot tudi na mednarodnih konferencah. Zgleda, da se sedaj ponovno vračam h koreninam. Za revijo “V centerŠolskega centra Kranj sem napisal intervju, in sicer z zelo uspešnim dijakom računalništva, ki je po vrhu tudi glasbenik.

Dobrodošli na moji novi spletni strani

Moj blogSLO:
Živjo,
pozdravljeni na moji novi spletni strani. Sedaj končno lahko delim svoje fotografije in video posnetke s tabo in s celo univerzo. Kot verjetno že veš, sem navdušen fotograf in videograf. Nikoli ne zamudim priložnosti za izpoved zgodbe skozi fotografski objektiv. Pridruži se mi na moji kreativni poti skozi fotografsko in filmsko ustvarjanje

EN:
Hi everyone,
welcome to my new website. Now I can finally share my photos and videos with you and the rest of the universe. As you probably already know I am a enthusiastic photographer and videographer. I never miss an opportunity to tell a story through my camera lens. Feel free to join my creative journey through photography and filmmaking.